Overzicht terugroepacties geitenkaas oktober 2020

Wat is er aan de hand?

Eind oktober 2020 waarschuwde producent Bettinehoeve dat er mogelijk een schadelijke bacterie kon zitten in een aantal gerijpte geitenkazen. Al deze kazen werden gemaakt op één locatie van het bedrijf. De bacterie, Listeria monocytogenes, was gevonden op die locatie. Er waren geen directe besmettingen in de producten gevonden. Bettinehoeve kon geen volledige garantie geven dat er geen Listeria in een kaas zat die daar werd gemaakt. Het bedrijf besloot daarom een terugroepactie te starten van kazen die op die locatie werden gemaakt.

Wat is Listeria monocytogenes?

De bacterie Listeria monocytogenes is een variant uit de familie Listeria bacterieën. De Listeria bacterieën komen overal in de natuur voor. Soms komt de bacterie ook in etennswaren terecht. Dat is vaak vlees of zuivel, maar ook in plantaardige producten kan Listeria monocytogenes zitten.

Van de meeste Listeria bacterieën in de natuur wordt je niet ziek, maar van de Listeria monocytogenes juist wel. Het kan lang duren voor je ziek wordt als je iets hebt gegeten waar de Listeria bacterie in zit. Soms word je de volgende dag al ziek, maar er zijn ook gevallen bekend waarin dat wel drie maanden heeft geduurd. Hoe ziek je wordt verschilt per persoon. Sommige mensen krijgen gewoon wat griepachtige verschijnselen. Het gevaar van Listeria wordt groter als je tot een risicogroep behoort, zoals jonge kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een verminderde weerstand. Dan kun je veel zieker worden van listeria monocytogenes: bloedvergiftiging, hersenvliesontsteking, ontsteking van de binnenwand van het hart, maagdarminfecties en infecties van huid en ogen. Zwangere vrouwen lopen een verhoogd risico op een miskraam of vroeggeboorte. (bron: Voedingscentrum.nl)

Nog meer kazen

Op de locatie van Bettinehoeve waar de Listeria monocytogenes was gevonden, werden niet alleen kazen van het merk Bettine geproduceerd. Ook gerijpte geitenkazen van verschillende huismerken van supermarkten en groothandels zijn daar gemaakt. Ook in die kazen kan Listeria monocytogenes zitten. Na de terugroepactie van Bettinehoeve voor gerijpte geitenkazen van het eigen merk Bettine volgde een heel aantal terugroepacties van die supermarkten en groothandels.

Alle terugroepacties

Hieronder staan links naar alle terugroepacties op deze site van gerijpte geitenkazen vanwege het risico op een Listeria besmetting van eind oktober 2020. Dit zijn dus alle meldingen die bekend zijn geworden na de waarschuwing van Bettinehoeve, en natuurlijk die van Bettinehoeve zelf.

Op deze website vind je veel meer meldingen van terugroepacties vanwege Listeria. Die staan niet in deze lijst, maar kun je eenvoudig terugvinden via deze link. In het overzicht staat de nieuwste terugroepactie bovenaan. Als er nog meer terugroepacties bij komen kun je dus snel zien wat er nieuw is.

31 oktober: Terugroepactie Cultivateur Chevre les Blancs geitenkaas (Sligro)

30 oktober: Terugroepactie Marqt Biologische Chèvre

30 oktober: Terugroepactie DEEN geitenkazen

30 oktober: Terugroepactie Zijerveld Chevre Vers (Boni)

30 oktober: Terugroepactie DekaMarkt DekaVers Chevre Buche

30 oktober: Terugroepactie Dirk Pure Ambacht Geitenkaas Naturel

29 oktober: Terugroepactie Vomar Geitenkaas Naturel

29 oktober: Terugroepactie Jan Linders Chevre blanc

29 oktober: Terugroepactie gerijpte geitenkaas Hoogvliet

29 oktober: Terugroepactie COOP tapas gerijpte geitenkaas

29 oktober: Terugroepactie Albert Heijn AH Geitenkaas

28 oktober: Terugroepactie Bettine geitenkaas