Veiligheidswaarschuwing eieren uit Spanje

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwt dat een partij eieren uit Spanje besmet is met de Salmonella bacterie. Update 5 september 2019: deze eieren zijn in ieder geval verkocht bij Amazing Oriental.

Advertentie belangrijke veiligheidswaarschuwing eieren uit SpanjeAdvertentie terugroepactie eieren Amazing OrientalDe waarschuwing geldt voor een partij eieren met de opdruk 3-ES-4624944A. Deze eieren zijn verkocht bij toko’s, buurtsupermarkten en marktkramen. Ook horecabedrijven kunnen deze eieren geleverd hebben gekregen. De kans dat de eieren verkocht zijn in de grotere supermarktketens is klein. De informatie over de grootte van de partij, en waar deze eieren verkocht zijn is echter nog niet volledig.

Update 5 september 2019: de eieren zijn in ieder geval verkocht bij Amazing Oriental onder de merknaam Eieren van der Bunt in verpakking 30 stuksmaat L. Als u de eieren bij deze winkel heeft gekocht, dan kunt u ze terugbrengen naar de winkel. Het aankoopbedrag krijgt u terug.

Het eten van producten die besmet zijn met Salmonella kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Dat risico is groter bij kleine kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een verminderde weerstand.

De Salmonella is bij deze eieren aangetroffen aan de buitenkant van de eieren. Het gebruik van de eieren kan daardoor ook schadelijk zijn als na contact met de eieren niet direct de handen gewassen worden. Er kan dan kruisbesmetting op andere producten optreden, mogelijk ook producten die niet verhit worden.

De NVWA raadt u aan om na het aanraken van de eieren de handen te wassen. Heeft u deze eieren gekocht en heeft u klachten als koorts, buikpijn en diarre binnen 6 t0t  48 uur gekregen, raadpleeg dan uw huisarts.

Bron: NVWA, 29 augustus 2019
Amazing Oriental, 5 september 2019