Veiligheidswaarschuwing afslankproducten

recall_afslankmiddelenDe Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwt nogmaals voor het gebruik van een aantal afslankproducten.

Naast de producten Emtea, Irem Naturel en Niva Detox, waar de NVWA op 14 oktober vorig jaar al voor waarschuwde, geldt deze waarschuwing ook voor de producten Wispy Life en Wispy Tea. De producten worden via social media als Facebook en Instagram aangeboden als natuurlijk afslankproduct.

In al deze producten zijn stoffen aangetroffen die ook in geneesmiddelen voorkomen en ernstige bijwerkingen kunnen hebben. Het betreft stoffen als sibutramine, sildenafil, fluoxetine en/of fenolftaleïne, en deze stoffen zijn niet toegestaan in afslankmiddelen. Daarnaast staan ze ook niet op het etiket vermeld.

Bij de NVWA, Bijwerkingencentrum Lareb en het Vergiftigingen Informatiecentrum NVIC zijn meldingen gedaan over mensen die ernstige bijwerkingen kregen, zoals hartklachten, angst, hoge bloeddruk en duizeligheid.

De NVWA heeft de verkoop van deze producten verboden en verkopers moeten zich melden bij de NVWA. Ook consumenten die deze producten hebben worden opgeroepen zich te melden bij de NVWA.

Verkopers en gebruikers van deze producten kunnen zich bij de NVWA melden via het Klantcontactcentrum op de website van de NVWA of telefonisch via nummer 0900 – 03 88 (20c/gesprek + reguliere belkosten).

Bron: Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, 3 februari 2017