Terughaalactie Scheuten Solar Multisol zonnepanelen

Terughaalactie Scheuten Solar Multisol zonnepanelenDe Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwt dat bepaalde zonnepanelen (dak)brand kunnen veroorzaken. Het betreft zonnepanelen van het merk Scheuten Solar, en specifiek de modellen Multisol P6-48, P6-54, P6-60 en P6-66.

Deze zonnepanelen zijn verkocht tussen augustus 2009 en februari 2012. De junction box (met aanduidingen Solexus en Altrack) waar deze panelen op aangesloten zijn kan vonken geven bij de (gebrekkige) aansluiting van een kabel. Door deze vonken kan brand ontstaan. Het risico op brand neemt toe naarmate de panelen ouder worden en de zon sterker wordt (voorjaar en zomer).

Als u deze panelen heeft dan wordt u dringend verzocht contact op te nemen met uw installateur en de zonnepanelen op een veilige manier buiten werking te stellen. Hoe u dit moet doen is afhankelijk van uw installatie. Het kan zijn dat deze is aangesloten op een speciale groep in uw meterkast. In dat geval moet u de groep uitschakelen en de zekering verwijderen en de kap terug plaatsen. Als u via een converter stroom teruglevert aan het elektriciteitsnet dan moet u de stekker verbinding los maken volgens de gebruiksaanwijzing. Als uw installatie op een andere wijze is aangesloten, of u weet niet zeker hoe uw installatie is aangesloten, neem dan altijd contact op met de installateur.

Voor meer informatie over deze terughaalactie kunt u kijken op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, www.nvwa.nl.

Bron: Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), De Telegraaf, 19 februari 2013