Terughaalactie Franse kazen Fromagerie de Jussac

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt consumenten voor kaas van de fabrikant Fromagerie de Jussac. De kaas is mogelijk besmet met de Listeria bacterie.

Terughaalactie Franse kazen vanwege Listeria besmettingDe waarschuwing betreft de volgende kazen van de Franse fabrikant Fromagerie de Jussac:

  • Brique lait de vache 250g
  • Brique lait de brebis 200g
  • Brique lait de chèvre 200g
  • Mini briques panachées
  • Gerbizon

De kazen zijn ook te herkennen aan het registratienummer van de fabrikant: FR 43.162.002 CE. De houdbaarheidsdata op de kazen lopen van 28/12/12 tot en met 19/02/13.

In Nederland zijn de kazen verkocht bij supermarktketens Emté en Jumbo, groothandel Sligro en kaasspeciaalzaken.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit adviseert mensen de betreffende kaas niet te eten en weg te gooien. Het eten van zuivelproducten die besmet zijn met Listeria monocytogenes kan vooral gevaarlijk zijn voor mensen met een lage weerstand, zoals zieken, zwangeren, ouderen en jonge kinderen. Mensen die ziekteverschijnselen zoals koorts en/of hoofdpijn vertonen na het eten van deze kazen, wordt aangeraden hun huisarts te raadplegen. De symptomen kunnen wijzen op een listeriose, een besmetting veroorzaakt door de listeriabacterie. Deze ziekte kan tot 8 weken na consumptie optreden.

Bron: Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), 29 december 2012