nVWA ontraadt eten bietspruiten (Update: 10 juni 2011)

recall_bietenspruitenDe nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) raadt consumenten, die de rode bietenspruiten (scheuten) van de firma’s Hamu, WiVer, Hanos of Vanderplas in huis hebben, aan om deze weg te gooien (zie afbeelding hiernaast). Op deze kiemgroenten zijn Escherichia colibacteriën (EHEC) aangetroffen die mogelijk ziekteverwekkend zijn. De nVWA benadrukt dat het gaat niet om de EHEC-bacterie die in Duitsland veel slachtoffers heeft gemaakt. De originele melding van 9 juni 2011 betrof alleen bietenspruiten van Hamu, op 10 juni 2011 maakte de nVWA bekend dat ook bij de andere drie bedrijven bietenspruiten met bacteriën uit de EHEC familie zijn aangetroffen.

Consumenten die de bietenspruiten hebben gegeten of op hun bord hebben gehad, thuis of in de horeca, moeten bij de eerste tekenen van diarree contact opnemen met de huisarts.

Waarschijnlijk gaat het wel om een ziekteverwekkende bacterie. Het Centrum Infectieziektenbestrijding (CIb) van het RIVM en de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) onderzoeken nu het exacte type van de E.-coli en kijken of de bacterie tot ziektegevallen heeft geleid.

Bron: nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA), 9 en 10 juni 2011