2021: aantal terugroepacties in Nederland blijft stijgen

Levensmiddelen goed voor meer dan de helft blijkt uit cijfers van deze site

 

Het aantal terugroepacties in Nederland blijft stijgen. Dit blijkt uit cijfers van Productwaarschuwing.nl. In 2021 heeft deze onafhankelijke site 292 meldingen geplaatst. In 2020 waren dat nog 254 terugroepacties. Het totaal aantal meldingen op deze website per jaar is daarmee sinds 2015 (115 meldingen) meer dan verdubbeld.

Aantal terugroepacties per jaar van 2004 tot 2021
Door persoonlijke omstandigheden is het aantal meldingen in 2013 lager dan in werkelijkheid.

De meeste terugroepacties werden in de tweede helft van 2021 gemeld. In augustus waren er maar liefst 43 meldingen.

Aantal terugroepacties in 2021 per maand

Allergenenmeldingen dominant

Meer dan de helft van de meldingen, 154, betrof Levensmiddelen. De tweede grootste productcategorie (47 meldingen) zijn verzorgingsmiddelen.

Binnen de categorie levensmiddelen vallen vooral de Allergenenmeldingen op: 66 stuks. Vaak ontbrak informatie op het etiket of was de verpakking verwisseld. De allergeneninformatie was dan niet compleet. Er waren 24 meldingen omdat er schadelijke bacteriën in levensmiddelen zaten.

In de categorie verzorgingsmiddelen zijn ook veel terugroepacties in 2021. Dit kwam omdat er ethyleenoxide in een aantal voedingssupplementen zaten. Dit was ook bij 28 meldingen zo in de categorie Levensmiddelen.

Ethyleenoxide

Die terugroepacties vanwege ethyleenoxide begonnen in 2020 met producten waarin sesam was verwerkt. In 2021 waren het vaak levensmiddelen met johannesbroodpitmeel. Een groot deel van de terugroepacties vanwege ethyleenoxide in 2021 betrof dus voedingssupplementen (categorie verzorgingsmiddelen).

Sinds 2020 zijn er in totaal 90 meldingen geplaatst vanwege de aanwezigheid van ethyeleenoxide: 55 in 2021 en 35 in 2020. Het cijfer uit 2020 is echter niet helemaal zuiver vanwege enerzijds het grote aantal producten per melding, en mogelijke dubbelmeldingen. Dit kon gebeuren door onduidelijke berichtgeving en steeds wijzigende informatie.

Speelgoed en huishoudelijk

Andere categoriën met veel terugroepacties waren Huishoudelijke artikelen met 29 meldingen (variërend van bakspatels en waterkokers tot traphekjes en kinderbedjes) en Speelgoed (25 keer, voornamelijk vanwege verstikkingsgevaar voor jonge kinderen).

Aantal terugroepacties per productcategorie
Het totaal aantal valt hier hoger uit omdat sommige terugroepacties in meerdere categoriën vallen.

Aantal terugroepacties mogelijk nog hoger

De site probeert zo compleet mogelijk te zijn, maar kan dat niet garanderen. Het daadwerkelijk aantal terugroepacties in Nederland kan dus hoger liggen dan deze cijfers van Productwaarschuwing.nl weergeven.

Over deze site

Productwaarschuwing.nl verzamelt en publiceert al sinds 2004 terugroepacties, allergenen- en veiligheidswaarschuwingen van consumentenproducten. Meldingen uit de auto-industrie en de medische sector worden niet geplaatst (met uitzondering van zelfzorgmiddelen). Ook worden alleen meldingen opgenomen van publieke waarschuwingen. Meer informatie over deze site kunt u hier nalezen.