Belangrijke veiligheidswaarschuwing Ferroli BlueSense en BlueHelix cv-ketels

Fabrikant Ferroli waarschuwt, op aangeven van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), voor mogelijke Legionella besmetting bij mensen die een cv-ketel hebben van het type BlueSense of BlueHelix.

Melding belangrijke veiligheidswaarschuwing Ferroli BlueSense en BlueHelix cv-ketelsDe waarschuwing is uitgegeven na onderzoek door het RIVM. Het RIVM heeft meerdere besmettingen met Legionella in Nederland geregistreerd sinds juli 2022. Als gevolg van deze besmettingen zijn 2 mensen overleden. Volgens het RIVM zijn de BlueSense en BlueHelix cv-ketels van Ferroli de meest waarschijnlijke bron van de besmetting.

Mensen die een BlueSense of BlueHelix cv-ketel hebben worden dringend opgeroepen om het serienummer van het apparaat te controleren. Deze is te vinden op de onderzijde van het apparaat, op de productstickers. Het serienummer bestaat uit 4 cijfers, de letter L en dan 6 cijfers, bijvoorbeeld 2209L70689.

De waarschuwing voor de Legionella-besmetting geldt voor de cv-ketels die zijn gebouwd in 2022 en 2023. De serienummers daarvan beginnen met 22 of 23.

Als u deze cv-ketels heeft, dan moet deze door een erkend installateur gereinigd worden. De werkinstructies voor de installateur zijn hier na te lezen. In het kort komt het er op neer dat de installateur onder andere deze stappen moet uitvoeren:

  • De combiketel en waterleidingen reinigen door op hoge temperatuur te spoelen volgens de werkinstructie.
  • Een nieuwe doucheslang en nieuwe douchekop plaatsen (pas na de reiniging).
  • De thermostatische mengkraan (indien aanwezig) reinigen, en indien reiniging niet mogelijk is, vervangen.

Totdat deze reiniging door de erkende installateur is uitgevoerd dient u één van de volgende veiligheidsmaatregelen te nemen:

  1. De combiketeltemperatuur voor het leidingwater op tenminste 60 graden te zetten en te houden, tijdelijk te douchen zonder douchekop en een bubbelbad niet te laten bubbelen. Zo wordt verneveling voorkomen. Verneveling van de water met Legionella is de manier waarop de Legionella besmetting plaats vindt. Door Legionella kan men een gevaarlijke longontsteking oplopen. Dat geldt vooral voor ouderen, mensen met een verminderde weerstand en mensen die roken. Van het drinken van water met Legionella kun je niet ziek worden.
  2. Het bestellen en installeren van een legionellaveilige filterdouchekop. Dit is eveneens een tijdelijke oplossing. Deze filterdouchekop biedt de garantie dat u veilig kunt douchen totdat de reiniging heeft plaatsgevonden. Deze filterdouchekop verstrekt Ferroli kosteloos. Het aanvragen van de filterdouchekop kan via het volgende e-mailadres: info@ferroli.nl, onder vermelding van naam, adres en serienummer van uw CV-ketel en de naam van uw installateur.

Wij raden u aan om zo snel mogelijk contact op te nemen met uw installateur, zodat de reiniging uitgevoerd kan worden.

Voor meer informatie over deze belangrijke veiligheidswaarschuwing voor de Ferroli BlueSense en BlueHelix cv-ketels kunt u contact opnemen met Ferroli via info@ferroli.nl.

Bron: NVWA, Ferroli, 13 juli 2023