Veiligheidswaarschuwing voedingssupplementen Emtea, Irem natural en Niva detox

recall_voedingssupplementen_10-2016-3 recall_voedingssupplementen_10-2016-1recall_voedingssupplementen_10-2016-2

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwt voor het gebruik van de voedingssupplementen Emtea, Irem natural en Niva detox (thee en capsules).

Deze producten worden via internet aangeboden als afslanksupplementen. Dit gebeurt via verschillende kanalen, zoals Marktplaats, Facebook en webshops. Ook worden dergelijke producten aan de deur verkocht.

Uit een analyse van deze middelen door het Rikilt en het RIVM is gebleken dat deze producten, die als kruidenthee of kruidenpreparaat worden verkocht, vermengd zijn met stoffen die ook in geneesmiddelen voorkomen. Het gaat daarbij in het aangetoonde geval om sibutramine.

Dit voormalige geneesmiddel, dat in 2010 door de European Medicines Agency (EMA) van de Europese markt is gehaald, kan bij 10 tot 30% van ‘gezonde’ patiënten leiden tot duizeligheid, slapeloosheid en een droge mond. Er zijn daarnaast verdenkingen dat dit probleem ook bijvoorbeeld hartproblemen en herseninfarcten kan veroorzaken.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft een melding ontvangen van het overlijden van een jonge vrouw die dergelijke afslankthee gebruikte. De vrouw zou zijn overleden aan acute hartproblemen. Bij het Bijwerkingencentrum Lareb en het informatiecentrum voor vergiftigingen (NVIC) zijn melden binnengekomen over soortgelijke producten van mensen die ernstige bijwerkingen ervaren hebben zoals angst, hoge hartslag, hoge bloeddruk, misselijkheid en duizeligheid.

Consumenten worden door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit dringend aangeraden de betreffende producten niet te gebruiken.

De NVWA maakt daarnaast bekend dat deze producten niet meer verkocht mogen worden en dat bedrijven melding moeten doen als zij één of meer van deze producten in het assortiment hebben.

Voor meer informatie over deze veiligheidswaarschuwing kunnen consumenten en bedrijven contact opnemen met de NVWA via de website of via telefoonnummer 0900 – 03 88.

Bron Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, 14 oktober 2016