Waarschuwing: vingerverf mogelijk niet veilig

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een onderzoek gedaan naar vingerverf, die verkocht is op de Nederlandse markt. Gecontroleerd werd of de samenstelling en de etikettering voldeden aan de Europese wetgeving.

Op basis van de resultaten van dit onderzoek concludeert de NVWA dat niet alle vingerverf voldoet aan de gestelde eisen. Zo bevatten een aantal producten te hoge concentraties van bepaalde stoffen, of bevatten ze zelfs stoffen die niet toegelaten zijn in vingerverf. Daarnaast bevatten een aantal producten allergenen, die niet op de verpakking vermeld staan.

Twee producten werden door de NVWA gekenmerkt als een ernstig veiligheidsrisico. Eén van deze producten is door de fabrikant zelf al teruggeroepen in juli 2015 (zie daarvoor deze melding).

De NVWA heeft op de website een lijst gepubliceerd met de testresultaten, met vermelding van merk en artikelnummer. De NVWA raadt consumenten aan om voorzichtig te zijn met het gebruik van vingerverf, en de in huis aanwezige vingerverf te controleren aan de hand van deze lijst. Mogelijk bevat de vingerverf die u in huis heeft allergenen waar u, of uw kinderen, gevoelig voor zijn.

De NVWA heeft op dit moment geen verdere opdrachten gegeven aan fabrikanten om vingerverf terug te roepen bij consumenten, maar wel de verdere verkoop van bepaalde producten verboden en deze uit de handel laten halen.

Bron: Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, 3 november 2015