Veiligheidswaarschuwing voedingssupplementen

image

image

image

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt consumenten voor het gebruik van de voedingssupplementen Noxpump en Blackbombs van het merk Dorian Yates en Lipo-bolic van het merk Revolution.

Analyse van deze middelen door de Dopingautoriteit heeft uitgewezen dat in deze producten hoge doseringen stimulantia zitten die niet op het etiket zijn vermeld. De gevonden stoffen hebben een amfetamine-achtige werking (in de volksmond ‘speed’ of ‘pep’ genoemd).

Bij gebruik van deze middelen is het mogelijk om, afhankelijk van de duur van het gebruik, last te krijgen van hartkloppingen, hoge bloeddruk, een onrustig gevoel, hoofdpijn, hart- en leverschade, erectieproblemen, psychoses en paranoïde wanen. Een overdosis kan door het effect van spanning op het hart dodelijk zijn. Consumenten worden daarom aangeraden de betreffende producten niet te gebruiken.

De stoffen zijn  in ieder geval aangetroffen in de volgende batchnummers:

  • Dorian Yates, Noxpump (14053334, 05/17)
  • Dorian Yates, Blackbombs, (13995735, 03/17)
  • Revolutions, Lipo-bolic (209276, 12/16)

Naar aanleiding van de melding door de Dopingautoriteit (11 november 2015) is de NVWA een nader onderzoek gestart naar deze voedingssupplementen. Bedrijven die in één of meer van deze producten handelen mogen deze niet meer verkopen en moeten melding maken bij de NVWA als ze deze producten in hun assortiment hebben.

Bron: Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, 20 november 2015