Veiligheidswaarschuwing Danfoss compressors

recall_danfoss_compressorDanfoss waarschuwt voor mogelijk brandgevaar bij koelkasten en vriezers die zijn gebouwd in of voor 1994.

Onderzoek naar de oorzaak van een aantal branden door Danfoss en de Deense warenautoriteit hebben aan het licht gebracht dat de starters van sommige compressors vonken kunnen afgeven. Het gaat om compressors die gebouwd zijn in of voor 1994. Door ouderdom kan er afbraak van de kunststof van de starter plaats vinden, met vonken als gevolg.

De vonken zijn op zichzelf niet gevaarlijk, maar in combinatie met stof dat zich vaak verzamelt aan de achterkant van koelkasten en vriezers, kan er toch een gevaarlijke situatie ontstaan.

De meeste koelkasten en vriezers die in de betreffende periode zijn geproduceerd zullen niet meer in gebruik zijn, maar vaak worden deze exemplaren nog wel gebruikt in tuin- en vakantiehuisjes. Deze worden vaak lange tijd niet gebruikt en in combinatie met een hoge luchtvochtigheid kan het risico nog groter worden.

Danfoss stelt eigenaren van de koelkasten en vriezers gratis een vervangende starter ter beschikking, welke rechtstreeks bij Danfoss besteld moet worden.

Of u een vervangende starter nodig heeft, kunt u zien op de compressor van uw koelkast of vriezer. Deze bevindt zich doorgaans aan de achterkant van het apparaat. Als de compressor is voorzien van een gele etiket met de naam en het logo van Danfoss is voorzien. Als u dit etiket aantreft, dan kunt u links op het etiket het typenummer vinden. Als dit typenummer start met de letter T, F, N of S moet u contact opnemen met Danfoss om een gratis vervangende starter aan te vragen.

U kunt deze aanvragen op de speciale website van Danfoss, www.danfoss.nl/compressorinfo. Op deze site kunt u ook meer informatie vinden over deze veiligheidswaarschuwing. Ook kunt u bellen met de speciale hotline op nummer 0800 – 020 1006 (gratis).

Bron: Danfoss, 20 februari 2008