Terughaalactie aardlekschakelaars ABB

recall_abb_aardlekschakelaarsABB, fabrikant van onder andere onderdelen voor elektrische installaties meldt dat er door een fout in een aantal series aardlekschakelaars deze aardlekschakelaars mogelijk niet naar behoren werken. ABB heeft besloten om de aardlekschakelaars via de groothandels en installateurs te laten testen en, indien nodig, te vervangen.

Het gaat om aardlekschakelaars van de typen F200, F360, F370, waaronder ook de types 0903.741 en 0903.743 die worden toegepast in installatiekasten, om precies te zijn exemplaren die geproduceerd zijn tussen januari 2003 en mei 2005.

Als u sinds januari 2003 een elektrische installatie heeft aan laten leggen of vervangen waarbij één of meer van de hierboven genoemde en hiernaast afgebeelde aardlekschakelaars zijn geplaatst, dan moeten deze getest en mogelijk vervangen worden.De test (en eventuele vervanging) moet gedaan worden door een installateur – u kunt deze test niet zelf doen.

De groothandels en installateurs aan wie ABB de betreffende aardlekschakelaars geleverd heeft zijn op de hoogte van het probleem en zullen contact met u opnemen, of hebben dat wellicht al gedaan. Mocht dat echter niet het geval zijn, dan wordt u geadviseerd contact op te nemen met uw installateur om een afspraak te maken om de aardlekschakelaar te laten testen.

Probeer de aardlekschakelaar niet zelf te vervangen of te verwijderen, daar dit tot levensgevaarlijke situaties kan leiden.

UPDATE: ABB heeft nu voor eindgebruikers een website gemaakt, www.abbcheck.nl, waarop u aan de hand van een aantal vragen en foto’s zelf kunt bepalen of uw aardlekschakelaar(s) gecontroleerd moet(en) worden. Mocht dit zo zijn dan kunt u op de website uw gegevens achter laten en zal een installateur zo spoedig mogelijk contact met u opnemen voor een kostenloze controle (en indien nodig vervanging).

Bron: ABB, 6 maart 2007, TROS Radar, 12 maart 2007