Waarschuwing tatoeagekleurstof Intenze

De Voedsel en Warenautoriteit (VWA) meldt dat uit onderzoek is gebleken dat in 60% van de geteste verpakkingen van tatoeagekleurstof van het merk Intenze bacteriën en schimmels zijn aangetroffen. De schimmels en bacteriën werden zowel in reeds geopende als in nog ongeopende verpakkingen aangetroffen.

Het product is niet in de winkel te koop, maar wordt rechtstreeks bij distributeurs in België of Engeland besteld. Om deze reden is het moeilijk om verhandelaars op te sporen. Tatoeagestudio’s worden, in verband met het hoge infectiegevaar, dringend verzocht de kleurstof niet langer te gebruiken.

Heeft u onlangs een tatoeage laten zetten en krijgt u last van een aanhoudende huidinfectie bij de tatoeage of heeft u ernstige ziekteverschijnselen met koorts, raadpleeg dan de huisarts. Vertel deze dat u onlangs getatoeëerd bent en dat u daardoor mogelijk een infectie hebt. De VWA heeft inmiddels de Inspectie voor de Gezondheidszorg, de Landelijke Huisartsenvereniging en het RIVM, Centrum voor infectieziektenbestrijding geïnformeerd over deze kwestie.

Bron: Voedsel en Warenautoriteit (VWA), 15 juli 2005