Belangrijke veiligheidswaarschuwing Kopp stopcontacten

Fabrikant Kopp waarschuwt dat bij sommige van haar stopcontacten de geïntegreerde beveiliging niet werkt zoals het hoort. Er is dan sprake van een verhoogd risico op letsel door elektrocutie.

Melding Belangrijke veiligheidswaarschuwing Kopp stopcontactenbDe waarschuwing geldt voor de stopcontacten van Kopp van de typen Paris, Rivo, Milano, Athenis en IP20 in de uitvoering met en zonder deksel. Deze stopcontacten zijn verkocht van januari 2020 tot en met november 2022. De Kopp stopcontacten zijn in ieder geval verkocht bij Praxis en mogelijk in meer winkels en online.

Deze stopcontacten beschikken over een geïntegreerde verhoogde beveiliging, een zogeheten ‘shutter’. Deze voorkomt dat een enkelvoudig puntig voorwerp in het stopcontact gestoken kan worden.

Uit onderzoek is echter gebleken dat in sommige gevallen het sluitplaatje niet volledig sluit als een stekker uit het stopcontact gestoken wordt. Hierdoor kan het voorkomen dat er wel een enkelvoudig stroomgeleidend voorwerp in het stopcontact gestoken kan worden, met risico op (letsel door) elektrocutie.

Het is echter moeilijk te bepalen welke stopcontacten dit exact betreft, en daarom biedt Kopp iedereen die deze stopcontacten heeft gekocht een beschermingsplaatje dat eenvoudig achteraf is te monteren in het stopcontact. Deze beschermingsplaatjes worden kostenloos aangeboden.

Voor het toezenden van deze plaatjes kunt u een e-mail sturen naar service.benelux@kopp.eu met daarin uw adresgegevens en het aantal beschermingsplaatjes dat u nodig heeft. Kopp stuurt deze per post naar u toe.

Voor meer informatie over deze belangrijke veiligheidswaarschuwing van Kopp kunt u bellen naar 024 – 64 85 914. Dit nummer is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30u tot 16.00u.

Bron: Kopp, Praxis, 29 december 2022