Veiligheidswaarschuwing Gira wandcontactdozen met kinderbeveiliging

Terughaalactie Gira contactdoosFabrikant Gira waarschuwt dat uit tests van het bedrijf is gebleken dat de sluiting van de wandcontactdozen met ‘kinderbeveiliging’ niet altijd goed werkt. Doordat de afdekking van deze contactdozen met verhoogde aanrakingsbeveiliging (ook wel ‘kinderbeveiliging’) soms niet zelfstandig sluit is het mogelijk dat bij verkeerd gebruik van de stopcontacten de gebruiker een elektrische schok kan krijgen met mogelijk ernstig of zelfs levensgevaarlijk letsel als gevolg.

De betreffende contactdozen zijn verkocht in de periode 9-12-2014 tot 26-01-2016 via diverse elektrotechnische groothandels. Gira roept consumenten op om te controleren of zij wandcontactdozen van de betreffende typen in huis hebben. Uw installateur of elektromonteur kan u vertellen of de betreffende exemplaren onder deze terughaalactie vallen, en zal deze kostenloos vervangen door een nieuwe afdekking. Totdat deze vervanging heeft plaatsgevonden wordt u dringend geadviseerd er voor te zorgen dat er geen geleidend materiaal in de contactdozen kan worden gestoken.

Let op: met de stroomtoevoer naar de contactdozen is niets mis, het betreft hier alleen de zogeheten ‘kinderbeveiliging’ waarvan de werking niet kan worden gegarandeerd!

Via deze link (website Gira) kunt u een bestand downloaden met daarin de afbeeldingen (253) van de betreffende contactdozen.

Als u denkt dat u een betroffen contactdoos heeft, of dat niet zeker weet, neemt u dan contact op met uw elektrotechnisch installateur. Probeer in geen geval zelf de contactdoos te vervangen. Heeft u geen vaste elektromonteur, dan kunt u er via deze link van Gira één zoeken.

Voor meer informatie over deze terughaalactie kunt u contact opnemen met de speciale hotline van Gira op telefoonnummer 00800 – 456 235 12. U kunt ook een e-mail sturen naar recall@gira.de.

Bron: Gira, 14 maart 2016