Terughaalactie Novo Nordisk insulinenaalden

Mediq Direct Diabetes roept gebruikers van Novo Nordisk insulinenaalden van het type Novofine Needles 31G, 0.25mm x 6 mm de batchcode op de verpakking te controleren.

Afgelopen maanden zijn er van dit type insulinenaalden exemplaren op de markt gekomen die vervalst zijn. Het gaat om Novofine Needles 31G 0.25 mm x 6 mm (Novo Nordisk Ltd) met batchnummer 08J02S en vervaldatum 08/2013.

De naalden zijn verder te herkennen aan de voglende kenmerken:

  • Engelstalige verpakking. Echte naaldjes zitten in Nederland in een Nederlandstalige verpakking.
  • De streepjescode op de verpakking ontbreekt.
  • Door de inferieure kwaliteit van de nagemaakte naald past deze niet goed op de schroefdraad van het insulinetoedieningssysteem.
  • Aanwezigheid van transparante lijm waar de naald bevestigd is op het kunststof.
  • Er zit een kleefsticker op het doosje en dat is ongebruikelijk.
  • Op het vervalste doosje staat onder de tekst van de CE markering geen streep.

Bij het gebruik van de naald kan de naald afbreken, en doordat de namaaknaald niet altijd goed op het insulinetoedieningssysteem past kan de insuline niet goed worden toegediend. Verder kan steriliteit niet worden gewaarborgd waardoor er mogelijk ongemak, irritatie en ontstekingsverschijnselen kunnen ontstaan.

Als u deze naalden blijkt te hebben, gebruikt u deze dan niet meer. U wordt verzocht nieuwe naalden te bestellen bij uw leverancier of apotheek.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mediq Direct Diabetes op nummer 0800 – 022 18 58 (gratis). Dit nummer is op werkdagen bereikbaar van 08.30u tot 17.00u.

Bron:Mediq, Inspectie voor de Gezondheidszorg, 21 juni 2009