Belangrijke veiligheidswaarschuwing Sulami afslankmiddel

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt consumenten om het kruidenpreparaat Sulami niet te gebruiken. Aan het kruidenpreparaat zijn illegaal geneesmiddelen toegevoegd, en worden niet op de verpakking vermeld.

Melding belangrijke veiligheidswaarschuwing Sulami afslankmiddelSulami is een kruidenpreparaat uit Indonesië dat wordt verkocht via webshops. Het product wordt aangeprezen als natuurlijk kruidenproduct voor gewichtsverlies.

Aan dit kruidenpreparaat zijn echter illegaal een geneesmiddel voor de behandeling van overgewicht en een plasmiddel om overtollig vocht kwijt te raken toegevoegd. Het is niet toegestaan om deze stoffen aan een kruidenpreparaat toe te voegen.

Mensen die Sulami gebruiken kunnen, zonder het te weten, grote hoeveelheden sibutramine en canrenone binnenkrijgen. Dit kan leiden tot bijwerken, en gevaarlijke reacties met andere geneesmiddelen, aldus Bijwerkingencentrum Lareb dat de Sulami heeft onderzocht.

De NVWA adviseert u om Sulami niet te kopen en, als u het al gekocht heeft, niet meer te gebruiken. Als u dit middel ergens in Nederland vindt, dan kunt u dit melden bij de NVWA.

Heeft u Sulami gebruikt en heeft u bijwerkingen? Neem dan contact op met uw huisarts.

Voor meer informatie over deze waarschuwing kunt u contact opnemen met het Klantcontactcentrum van de NVWA via dit formulier of door te bellen naar 088 – 22 33 700.

Bron: Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, 23 december 2021