Veiligheidswaarschuwing Batavus en Sparta e-bikes met voorwielmotor

recall_sparta_voorrem recall_batavus_voorremAccell waarschuwt bezitters van een Batavus of Sparta e-bike met een D-Light of Ananda voorwielmotor voor een mogelijk veiligheidsprobleem.

Het bedrijf heeft vastgesteld dat er bij meerdere e-bike series met deze voorwielmotoren een probleem kan ontstaan in combinatie met een Shimano BR-C6000-F rollerbrake.

Uit onderzoek is gebleken dat fietsen die zijn uitgerust met een voorrem, een voorwielmotor èn een remadapter het in enkele gevallen kan gebeuren dat de voorrem blokkeert bij krachtig remmen, waardoor ook het voorwiel blokkeert. Dit kan gevaarlijke situatie opleveren.

Accell is overgegaan tot het vervangen van de voorrem door een ander exemplaar voor deze Batavus en Sparta fietsen. Dit is geheel kostenloos, en zal uitgevoerd worden door uw dealer. Fietsen die uitgeleverd zijn na september 2016 zijn al voorzien van een nieuwe rollerbrake. Ook fietsen zonder voorwielmotor en alle niet-elektrische modellen vallen buiten de vervangingsactie.

recall_batavus_rem-locatie_framenummerrecall_sparta_rem-locatie_framenummerOm te controleren of uw fiets voorzien moet worden van een andere rollerbrake, moet u het framenummer van uw fiets controleren. Dit nummer staat op een witte sticker, in de buurt van de trapas (zie fotos). Het nummer, dat bestaat uit 7 cijfers, wordt voorafgegaan door de letters BA voor Batavus fietsen en SP voor e-bikes van het merk Sparta. Het framenummer staat vaak ook op de verzekeringspapieren of de aankoopnota.

Op de websites van Batavus en Sparta  kunt u dit framenummer invoeren om te controleren of van uw fiets de voorrem vervangen moet worden. Als dat zo is, dan wordt u aangeraden de voorrem van uw fiets op korte termijn te laten vervangen door uw dealer. U krijgt hiervoor een brief van Sparta of Batavus, en na ontvangst van deze brief kunt u contact opnemen met de dealer. Deze kan via het systeem van Batavus of Sparta een nieuwe rollerbrake bestellen die binnen 2 werkdagen wordt afgeleverd. Hierna kan er een afspraak met de dealer gemaakt worden om de rollerbrake te vervangen.

U wordt aangeraden om, als blijkt dat de voorrem vervangen moet worden, u deze niet meer gebruikt totdat de vervanging heeft plaatsgevonden. De achterrem kan wel gewoon gebruikt worden.

Als u de fiets online heeft gekocht, dan kunt u het beste contact opnemen met de online verkoper om na te vragen hoe zij deze vervangingsactie hebben ingericht.

Mocht u de fiets niet meer hebben, dan kunt u contact opnemen met Batavus en Sparta via telefoonnummer 00800 – 7700 7200 (let op de dubbele 0 vooraf!). U kunt ook een e-mail sturen naar Batavus via melding@batavus.nl of naar Sparta via melding@sparta.nl. Ook voor meer informatie over deze veiligheidswaarschuwing kunt u op deze wijze contact opnemen.

Bron: Accell Nederland, Sparta, Batavus, 29 januari 2017