Veiligheidswaarschuwing koolmonoxidemelders merk Pentagon

Dit artikel (originele plaatsingsdatum 13 november 2016) is op 9 december 2016 geüpdatet naar aanleiding van de toevoeging van het type EAP21AC.

Leverancier Index Holland waarschuwt dat de koolmonoxidemelders  EAP21H (werkend op batterij) en EAP21AC (werkend op netstroom) van het merk Pentagon niet veilig is.

Bij een laboratoriumtest van de NVWA in oktober 2016 is gebleken dat de melder EAP21H niet binnen de wettelijke vastgestelde tijd (3 minuten) afgaat bij een dodelijke concentratie koolmonoxide. Daarnaast heeft de sensor een maximale levensduur van 5 jaar, en deze informatie ontbreekt op de verpakking.

Het langdurig inademen van koolmonoxide kan leiden tot duizeligheid, misselijkheid, hoofdpijn, en in extreme gevallen zelfs tot bewusteloosheid of dood.

Omdat de melders in weze identiek zijn, heeft Index Holland besloten om beide producten terug te roepen uit de markt, en bij de consument. De koolmonoxidemelders zijn gemaakt in 2011, dit gegeven kunt u terugvinden op de sticker op de achterzijde van de melder, als u deze van de sokkel haalt.

Als u één van de bewuste koolmonoxidemelder met 2011 op de sticker heeft, dan wordt u dringend aangeraden te stoppen met het gebruik van deze melder. U kunt via dit formulier (via de site van Index Holland) het aankoopbedrag retour vragen. U heeft hier onder andere een foto van de achterzijde van de melder nodig.

Voor meer informatie over de waarschuwing kunt u contact opnemen met Index Holland via telefoonnummer 06 1107 3232 of per e-mail via index@indexholland.nl.

Bron: Index Holland, 12 november 2016
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, 9 december 2016